Tunnista nämä stressin oireet! 3 vinkkiä, joilla voit helpottaa stressiä.

Jokainen meistä reagoi stressiin eri tavoilla. Stressin oireet voivat ilmetä jollain vatsavaivoina, kun toisella stressi voi esiintyä lihassärkynä. Elämään kuuluu ja on aina kuulunut stressi. Parhaassa tapauksessa stressi saa meidät suorittamaan asioita tehokkaammin, mutta kääntöpuolena liiallinen stressikuorma voi uuvuttaa meidät, joka johtaa usein pahaan kierteeseen esimerkiksi unenlaiminlyöntiin, terveellisen ruokavalion noudattamatta jättämiseen sekä passiivisuuteen.

Mistä stressi syntyy?

Stressiä voi synnyttää lähes mikä vain. Tyypillisiä esimerkkejä stressin aiheuttajista on useat samanaikaiset projektit, saavuttamisen tarve, työttömyys, sosiaaliset suhteet, työyhteisön ilmapiiri, äkilliset elämänmuutokset tai epätietoisuus tulevasta. Stressi on elimistön hälytystila, jossa aivot viestii elimistöllemme ylikuormituksesta. Stressitilassa olisi tärkeää antaa tilaa ajatuksille käsitellä niitä. Kirjoittaminen on ajattelun korkein muoto, joten esimerkiksi päiväkirjan kirjoittaminen ja ystävälle tai ammattilaiselle jutteleminen voivat auttaa käsittelemään stressiä ja stressitekijöitä.

Stressin oireita voivat olla esimerkiksi:

 • Vatsavaivat
 • Rytmihäiriöt
 • Hengenahdistus,
 • Päänsärky
 • Ahdistuneisuus
 • Ärtyneisyys
 • Jännitys
 • Rintakehän tuntemukset
 • Selkävaivat
 • Unihäiriöt
 • Ja paljon muuta.

3 vinkkiä, joilla helpottaa stressiä.

 1. Liikunta: Fyysinen rasitus vapauttaa elimistössä hyvänolon hormoneita ja kohentavat mielialaa. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen helpottaa stressiä ja lisää luovaa ajattelua.
 2. Ravinto: Terveellisellä ruokavaliolla voidaan pitää stressitasoista huolta. Ravinto on meille polttoainetta ja on todella suuri merkitys mitä polttoainetta itseemme syötämme. Esimerkiksi makeiset, leivokset ja vaaleista jauhoista tehdyt ruoat ovat nopeaa energiaa, joka katoaa yhtä nopeasti kuin tulee. Täysjyvävaihtoehdot, riittävä proteiinisaanti ja maltillinen määrä rasvoja antavat laadukasta energiaa päiviin.
 3. Uni ja lepo: Riittävä unen saanti on todella merkittävä tekijä stressin helpottamiseksi. Nykyaikana olemme jatkuvasti uusien ärsykkeiden saatavilla esimerkiksi sosiaalisen median. Unessa aivomme käsittelevät päivän aikana saadun tietotulvan ja lokeroivat ne pois välimuistista arkistoihin. Hyvin nukutun yön jälkeen välimuistimme on tyhjä ja on näin valmis vastaanottamaan uusia asioita.

Lisäksi on olemassa paljon hyviä erilaisia harjoituksia stressin oireiden vähentämiseksi. Harjoituksia löydät mielenterveystalon sivuilta.

Irti stressistä valmentajan avulla?

Meidän valmennuksemme missio on edistää arjen energisyyttä ja tasapainoisuutta. Merkittävässä roolissa on stressitekijöiden kartoittaminen ja niihin pureutuminen. Valmentaja antaa työkaluja stressin hallitsemiseen sekä terveyttä edistävään elämäntyyliin.

Lisää palveluistamme voit lukea täältä: Palvelut